Autor Tema: Google Analytics  (Pročitano 1915 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Luka

  • Dežurna Budala
  • Administrator
  • Starosedelac
  • *****
  • Poruke: 1134
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Google Analytics
« poslato: Decembar 18, 2011, 01:20:49 posle podne »


Ako hoćete da pratite koliko posetilaca dođe na vaš sajt ili blog dnevno, nedeljno, mesečno ili godišnje onda je Google Analitics ili neki od sličnih analitičkih programa pravo rešenje.
Google Analytics je verovatno najpopularniji program za praćenje posećenosti i analizu posetilaca veb sajta. Iako nije bez mana, tj. podaci koji se dobijaju preko ovog programa nisu 100% pouzdani, s obzirom na cenu (besplatan je) ovo je verovatno najbolji izbor za sajtove male ili srednje veličine.
Prijavite se za korišćenje Google Analytics statistike na adresi http://www.google.com/analytics/ i ispratite uputstvo za ubacivanje GA koda na vaš web sajt.
Ako hoćete da saznate zašto podaci koje pruža Google Analytics nisu 100% precizni i kako da ipak dođete do preciznijih podataka, pročitajte tekst The disturbing inaccuracy behind Google Analytics.
Suština problema je u tome kako Google računa broj posetilaca. Po standardima analitičkih programa, jedna poseta se računa samo onda kada je posetilac pogledao više od jedne stranice na sajtu. Ako neko dođe na sajt, pogleda samo jednu stranu, i odmah napusti sajt, to se ne računa kao poseta, nego kao “bounce”. Otprilike kao kada neko stane ispred izloga radnje, pogleda i ode dalje, a ne uđe u radnju. Google namerno i svesno računa ove bounce posete u ukupan broj poseta.Ipak to mu nije mana, jer ako neko da link nekog članka sa vašeg sajta ili neko dođe do sadržaja koji mu je trebao preko google na vaš sajt i pročita i ode.To je jedna značajna poseta!

Eksport – Verujemo da vam je nekad zatrebalo da eksportujete sve svoje podatke u CSV ili XML fajl kako bi pokazali to svom direktoru ili se pohvalili drugarima ( geek alert  ) . Ali, Google Analytics može da napravi i lepe PDF-ove vaših podataka koje možete poslati vašim klijentima. Ovo je definitivno najbolji način da nekome ko se ne razume najbolje u Google Analytics date brz i jasan uvid u statistiku posećenosti. Predlažemo da napravite  eksport sa Dashboard-a, koji će napraviti višestranični PDF fajl i koji će sadržati sve relevantne podatke. PDF eksporte možete naći na Export padajućem meniju bilo kod izveštaja, čak i onih koje ste vi napravili
  www.pegazhosting.com 
█  Web Hosting | Reseller | Registracija domena