Autor Tema: Vestacko meso , uskoro i vestacke pljeskavice !  (Pročitano 649 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivan Smiljkovic

  • Global Moderator
  • Starosedelac
  • ****
  • Poruke: 486
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Vestacko meso , uskoro i vestacke pljeskavice !
« poslato: Februar 23, 2012, 06:53:31 posle podne »
Holandski naučnici su na putu da naprave prvi hamburger od matičnih ćelija! Kako je najavio dr Mark Post, šef odeljenja za fiziologiju Univerziteta u Mastrihtu, veštački hamburger biće predstavljen već u oktobru, a prva osoba koja će imati čast da ga proba biće jedna poznata ličnost u uglednom restoranu “Debela patka” u Berkširu, u Engleskoj.


Prema rečima dr Posta, hamburger će poslužiti kao dokaz da se od matičnih ćelija može napraviti proizvod koji ima izgled i ukus kao pravo meso.

 

Post i njegov šestočlani tim su do sada uzgajili tanke parčiće mišićnog tkiva krave, dužine 3 centimetara, širine centimetar i po i debljine pola milimetra. Da bi napravili ceo hamburger biće im potrebno 3.000 takvih komadića i nekoliko stotina komada masnog tkiva, koje će biti izmešani i ispresovani u šniclu.

 

Laboratorijski uzgajano meso, čija se proizvodnja kontroliše u svim fazama, moglo bi da sadrži više zdravih masti i posebnu teksturu. Budući da se veštački hamburgeri proizvode od matičnih ćelija životinja, naučnici bi mogli da prave i hamburgere od egzotičnih životinja, kao što je panda.

 

Doktor Post procenjuje da bi masovna proizvodnja veštačkog mesa mogla da počne za 10 do 20 godina.

 

Projekat finasira anonimni bogataš "zabrinut za ekologiju"

 

Proizvodnja ovog hamburgera košta oko 240.000 evra, a projekat je finansirala anonimna bogata osoba, sa ciljem da se umanji broj farmi koje su jedan od glavnih uzroka emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.


- Potreba za mesom će se udvostručiti u narednih 40 godina i već sada za uzgajanje stoke koristimo 70 odsto svih poljoprivrednih kapaciteta - rekao je Post na godišnjem sastanku Američke asocijacije za unapređenje nauke u Vankuveru.

 

Post je istakao da će, ukoliko se nešto ne preduzme, meso postati luksuz.