Autor Tema: Kako radi računar?  (Pročitano 1604 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Luka

  • Dežurna Budala
  • Administrator
  • Starosedelac
  • *****
  • Poruke: 1134
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Kako radi računar?
« poslato: Januar 27, 2012, 03:05:04 posle podne »Svako od nas je barem milion puta (neki od nas vade prosek za veći deo zemlje) na neki način koristio računar, bilo za igrice, filmove, muziku, posao, internet ili sve skupa. Korišćenje računara se toliko ustalilo da sleng vezan za njih ili nazivi komponenti su nešto što baš svako zna, ali malo ljudi zna kako stvarno rade računari i ta tajna se, do sada, strogo čuvala u tamo nekim tajnim laboratorijama daleko ispod zemlje (dvestotinjak metara ispod dinosaursa).


Ako ste nekad otvarali računar videli ste gomilu delova, zelenih pločica i klupko kablova isprepletanih tako da se ni onaj koji ih je napravio ne može snaći. Sve je to maska i paravan koji su tu da bi zbunili radoznale i odvrati ih od daljeg istraživanja i eventualnog otkrivanja istine kako sve to zapravo funkcioniše.Naime, postoje neka mala bića (patuljci, gremlini...) ne veći od vrha čiode koji žive van našeg vremena u svom svetu koji je dosta brži. Koliko brži ne znam ni ja, ali dovoljno brz da žive u našim računarima bez da ih vidimo golim okom. Oni se dele na profesije i svako ima za zadatak od opslužuje određenu aktivnost našeg računara.
Tako na primer imamo „navigatore“ koji žive u našem mišu i koji, prema pravcu u kome zamahujemo mišem, obaveštavaju ostale gde korisnik želi da klikne. Unutrašnjost miša možemo zamisliti kao srednjovekovni brod u kome je Kolumbo plovio i na mestu proreza iz kog izbija crvena svetlost jednog od njih sa durbinom koji dovikuje ostalima kuda ide miš. Kada su sigurni za pravac (ili kada se korisnik konačno odluči) oni, putem gluvih telefona (ali preciznijom verzijom od naše) obaveste ove u monitoru gde i kako da crtaju kursorsku strelicu. Ti što crtaju su obično neke umetničke duše koji su, verovatno, upisali neke likovne umetnosti i kada su videli da nema tu para komercijalizovali svoj rad i po ceo radni vek oslikavaju naše monitore. Svaki od njih, zadužen za po jedan deo monitora, oslikava jednu te istu sliku po nekoliko desetina puta u sekundi i žali što nije igrao fudbal sa ostalom decom i postao velika fudbalska nada zemlje. Oni koji su takođe umetnički nastrojeni, ali im više odgovara muzika, rade u našim zvučnicima i svojom pesmom i svirkom dočaravaju rad ovih koji nam oslikavaju monitore tako da zajedno čine jednu potpunu celinu. Oni manje srećni da se rode sa nekim talentom rade po raznim sajtovima i skladište i obrađuju razne informacije. Konkretno, socijalne mreže upošljavaju milijarde takvih koji se svakodnevno staraju da vaše poruke stižu osobama kojima ste ih namenili, a ako se neka poruka zagubi – sad znate koga da krivite. Najveći zabušanti su oni u centru za objave, tako da ako neki vaš status ili nova slika ne prikupe pažnju koju ste mislili da će prikupiti, krive su te barabe koje vašu aktivnost nisu razglasili svima, tako da taj status ili sliku vidite samo vi. Ako nekad vršite neke proračune bilo sabiranje dva broja ili neki kilometarski integral, za rezultat se možete zahvaliti patuljcima školarcima. Njima svaki dan njihovi nastavnici i profesori za domaći daju da vrše izračunavanja umesto vas, a urađeni zadaci se oslikavaju na monitoru kao rezultat.Ubedljivo najgori posao imaju oni što rade na tastaturi. Njihov ceo vek se sastoji od toga da čekaju da ih određeno slovo udari po glavi pri otkucaju na tastaturi i najjače što mogu uzviknu to slovo kako bi oni zaduženi za monitor to čuli i blagovremeno napisali. Tako da sledeći put kad kucate neki dokument, e-mail ili puškicu za ispit, imajte obzira i prema tim patuljcima koji dobiju po glavi pri svakom vašem otkucaju.
  www.pegazhosting.com 
█  Web Hosting | Reseller | Registracija domena