Autor Tema: Kako dobiti zlato iz matičnih ploča kompjutera  (Pročitano 3383 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže lanmi

 • Učenik
 • **
 • Poruke: 65
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Kako dobiti zlato iz matičnih ploča kompjutera
« poslato: Oktobar 13, 2011, 06:51:57 posle podne »
Zlato se može naći na mnogim mjestima matične ploče: IDE konektorima, PCI Express utoru, PCI, AGP, ISA, i ostalim portovima, jumper pinovima, utoru za procesor, i DIMM (SIMM na starijim pločama) utorima. Pogledajte kako se ono prikuplja!
Prvi korak je odvajanje svih tih pinova, konektora i slično. Za to trebamo kliješta i rezač, ravni i križni odvijač i nešto truda ...Treba vam mnogo pinova i konektora za ovo ...a takodje i neke hemikalije i oprema.Da bismo došli do nekoliko miligrama zlata na pinovima, upotrijebit ćemo elektrolitsku ćeliju. Kupka se sastoji od 95% otopine sumporne kiseline. Katoda je olovo, a anoda bakar. Pinovi su smješteni u bakrenu anodu koju smo formirali u obliku koša.Prolaskom električne struje kroz ćeliju, koristeći običan punjač baterija, bakar sa anode (i pinova) se rastvara i odlaže na olovnoj katodi. Zlato, odvojeno od bakra, formira sediment na dnu ćelije. Također valja primijetiti da se temperatura u kupki povećala značajno za vrijeme procesa.Kad se svo zlato odvojilo od pinova, kupka se dozvoli da se slegne. Tada pokupimo što više sumporne kiseline možemo, prije slijedećeg koraka - razrjeđivanja otopine.Uvijek sipajte kiselinu u vodu, a nikad obrnuto! Ako to učinite, prve kaplje vode koje dodirnu površinu kiseline bit će odmah vaporizirane i mogu uzrokovati kiselinsko prskanje.


Završili smo sa otopinom sumporne kiseline, različitih metala (uključujući zlato!) i raznog otpada kojeg treba filtrirati. Zašto ne jednostavno filtrirati otopinu direktno, bez razrjeđivanja? Jer papirnati filteri ne podnose baš koncentriranu sumpornu kiselinu dobro. Zato.Ono što je ostalo u filteru mješavina je različitih metala i nečistoća. Sad ćemo sve otopiti u mješavini klorovodične kiseline 35% i klornog izbjeljivača (sodium hypochlorite) 5%, u omjeru 2 : 1.2 HCl + NaClO -> Cl2 + NaCl + H2O
Oprez! Reakcija je vrlo burna i proizvod joj je hlor, veoma opasan plin koji je u Prvom svjetskom ratu korišten kao hemijsko oružje poid imenom bertolit.Ustvari, hlor poizveden miješanjem hlorovodične kiseline i hlornog izbjeljivača je ono što otapa zlato i formira zlatni (III) hlorid.

2 Au + 3 Cl2 -> 2 AuCl3


Sada je sve što još trebamo učiniti profiltrirati sve još jednom. Filter će zadržati sve nečistoće, ostavljajući čistu otopinu zlatnog (III) hlorida.


Da bismo odvojili metalno zlato, trebamo u otopinu dodati praškasti sodium metabisulfit. U prisustvu vode on proizvodi sodium bisulfit.

Na2S2O5 + H2O --> 2 NaHSO3

Taj sodium bisulfite odvaja zlato iz otopine.

3 NaHSO3 + 2 AuCl3 + 3 H2O --> 3 NaHSO4 + 6 HCl + 2 Au


Ostavimo da se otopina slegne, a zatim pokupimo svaki djelić smeđkastog praha sa dna posude. Taj je prah ustvari metalno zlato!Još samo trebamo istopiti prah u krutinu. Točka taljenja zlata je na oko 1064° C (1947.52 °F), pa je kisik-butanski plamen dovoljan za to.


I ovo je konačan rezultat! Zlato!


Van mreže Luka

 • Dežurna Budala
 • Administrator
 • Starosedelac
 • *****
 • Poruke: 1136
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: KAKO DOBITI ZLATO IZ MATIČNIH PLOČA KOMPJUTERA
« Odgovor #1 poslato: Mart 10, 2012, 04:45:56 posle podne »
Ne vredi za ovoliko truda!  :bounce:
  www.pegazhosting.com 
█  Web Hosting | Reseller | Registracija domena