Autor Tema: Pravilno povezivanje ADSL-a  (Pročitano 2739 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Luka

  • Dežurna Budala
  • Administrator
  • Starosedelac
  • *****
  • Poruke: 1134
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Pravilno povezivanje ADSL-a
« poslato: April 01, 2012, 11:33:21 posle podne »


Uvođenje ADSL priključka obavlja u telefonskoj centrali, dok je instalacija kod korisnika sasvim jednostavna. Zaista, ako korisnik ima jedan telefonski priključak u stanu ili firmi, sve se završi za par minuta – kabl koji vodi iz zida se poveže sa LINE ulazom splitera, postojeći telefonski aparat se poveže na PHONE izlaz splitera (pazite da ne zamenite ova dva kabla – telefon će funkcionisati normalno, ali ADSL neće) a ruter ili USB modem priključi na preostali izlaz. Nakon povezivanja sa računarom sve je spremno za pristup Internetu.

Problem nastaje ako u stanu ili firmi ima više telefona koji su paralelno vezani na istu liniju. Prirodno rešenje, instalacija splitera i ADSL modema u prostoriji gde se nalazi računar, može dovesti do problema. Konfiguracija sa slike 1 će učiniti da pristup Internetu funkcioniše, ali drugi telefon i faks neće raditi kako treba – verovatno će se čuti šuštanje ili čak neće biti prepoznatljivog signala. Štaviše, kad god neki od tih uređaja zazvoni, ADSL veza će najverovatnije „pasti“ i ponovo će se (automatski) uspostaviti tek kada zvonjava telefona i (neuspešni) razgovor bude završeni.

Ispravan način povezivanja prikazan je na slici 2 – u tom slučaju pristup Internetu će raditi neprekidno, a sa svih telefona će moći normalno da se razgovara, koristi faks ili analogni modem. U konkretnim uslovima ovakva instalacija može biti komplikovana – tačka u kojoj telefonska linija dolazi u stan i grana se može biti nedostupna (recimo, ukopana u zid), razvlačenje kabla od tog mesta do računara može zahtevati instalaciju vođica i bušenje zidova, pomeranje nameštaja... Sve to, naravno, nije nerešiv problem – najzad, već ste puno puta razvlačili telefonske žice po kući – ali komplikuje instalaciju ADSL-a.

Na slici 3 predstavljamo neortodoksno rešenje, koje se može primeniti bez „zemljanih“ radova, u svakom prostoru. Trik je u tome da se ispred svakog od telefona stavi po jedan spliter, pri čemu se ADSL ruter priključuje samo na jednom mestu, u spliter koji je fizički najbliže računaru. Posle toga svi telefoni rade savršeno, pošto im pripadajući spliteri otklanjaju frekventni opseg iznad 4 kHz, a pristup Internetu teče neometano bez obzira na razgovore glasom. Za komfor je plaćena cena u vidu dva „poluiskorišćena“ (port koji vodi ka ruteru ostaje prazan) splitera, ali pošto SezamPro trenutno naplaćuje svega 400 dinara po dodatnom spliteru (prvi spliter se dobija u okviru ADSL paketa, dakle i dalje besplatno), trošak je verovatno manji od onoga što će naplatiti majstor za provlačenje kablova; brža instalacija i manje posla oko kasnijeg sređivanja prostorija vam dođu kao bonus.
  www.pegazhosting.com 
█  Web Hosting | Reseller | Registracija domena